СБОРНИКЪ с бележки за хранене, лекуване, оздравяване, хигиена и здраве от 1868 година до днес

СБОРНИКЪ с бележки за хранене, лекуване, оздравяване, хигиена и здраве от 1868 година до днес
СБОРНИКЪ с бележки за хранене, лекуване, оздравяване, хигиена и здраве от 1868 година до днес СБОРНИКЪ с бележки за хранене, лекуване, оздравяване, хигиена и здраве от 1868 година до днес СБОРНИКЪ с бележки за хранене, лекуване, оздравяване, хигиена и здраве от 1868 година до днес СБОРНИКЪ с бележки за хранене, лекуване, оздравяване, хигиена и здраве от 1868 година до днес СБОРНИКЪ с бележки за хранене, лекуване, оздравяване, хигиена и здраве от 1868 година до днес СБОРНИКЪ с бележки за хранене, лекуване, оздравяване, хигиена и здраве от 1868 година до днес СБОРНИКЪ с бележки за хранене, лекуване, оздравяване, хигиена и здраве от 1868 година до днес СБОРНИКЪ с бележки за хранене, лекуване, оздравяване, хигиена и здраве от 1868 година до днес СБОРНИКЪ с бележки за хранене, лекуване, оздравяване, хигиена и здраве от 1868 година до днес СБОРНИКЪ с бележки за хранене, лекуване, оздравяване, хигиена и здраве от 1868 година до днес
Марка: ECC-Europe
Код на продукт: СБОРНИКЪ
Наличност: На склад
Цена: 83.00 лв.
Цена с бонус точки: 3
Количество:  
   - ИЛИ -   

Представям ви Сборникъ - национално богатство и гордост на Балканите!

СБОРНИКЪ с бележки за хранене, лекуване, оздравяване, хигиена и здраве от 1868 година до днес е в памет на моите силни и смели баби и борбената жена!

Сборникъ е голяма, цветна и тежка книга от 544 страници, почти 2 кг, с твърди корици е и е национално богатство. Такива книги са издавани в България до 30те години на ХХ век и след това са забранени от новата власт, защото са аристократични, с висок стандарт и синхронизират с гурме-културата във винтидж и нео-барок, имат стил и естетика, включват рецепти за поддръжка на дома, тънкости в пазаруването на различни продукти, приготвяне на домашни лекарства и мехлеми, рецепти за био обагряне на тъкани и текстил, рецепти за хранене по всякакви поводи, за оздравяване, хигиена и приятни емоции и спомени.

Сборникъ е палитра от аромати и вкусове, пълна с толкова много информация, че веднага би се превърнала в любима приятелска прегръдка за всеки ден и по всякакъв повод! 

В историческата част на Сборникъ разказвам историята на Ангелина Воевода - моята пра-прабаба, на която съм кръстена. Ангелина Бонева е четник във въстанията за освобождението на България и обединението на разпокъсаните земи. Учила е в Цариград сестринство и акушерство, завършила педагогика в Солунската гимназия и специализирала педагогика в Пирот, Ниш, Загоричане и Солун. Тя е първата зам. директорка по извънкласни дейности в Девическата гимназия в София и е доброволец в изграждането на училища и читалища от Цариград до Ниш. С нейната ученичка Маслина Грънчарова ушиват знамето на Илинденско-Преобаженското въстание и на кон връчват знамето на воеводите. По време на гоненията на българите от гръцките територии е активен "каналджия", като превежда българските семейства дълбоко в българските земи, помага им да се регистрират и да започнат работа. Ангелина Бонева Комитата работи и като милосърдна сестра в Балканските войни и Първата световна война, поддържа лазарети и хосписи по времето на войните и след това. Тя е сред учредителите на редица организации и дружества, които съществуват и до днес: Лекарски съюз, Учителски съюз, Червен кръст и Червен полумесец, Българско женско дружество, Сестринско дружество, Съюз на инвалидите и пострадалите от войните..., член е на Всемирния алианс на международните пощи и съставя първия календар за получаване на пратки по време на Османската империя, Балканския съюз и Царство България. Тя е един от инициаторите да се развият успешно задругите и здравните служби по райони в страната, да се изготви храноден в училищата и болниците, да се съставят здравословни менюта за лежащо болни и наблюдение в ендемични райони с туберкулоза, полиомиелит, малария, дизентерия, тиф и т.н. Воеводата създава билкова лаборатория и успешно провежда лечението на хиляди деца стра-дащи от полиомиелит (детски паралич), като сред тях е и баща ми, който е излекуван напълно.

Ангелина Воевода създава Сборникъ с бележки за хранене, лекуване, оздравяване, хигиена и здраве от 1868 година до днес на хвърчащи листа и изписва множество тетрадки. Надграждала, създавала, писала, прилагала... И след това обучила баба ми Спаса на тънкостите в приготвянето, прилагането и приемането. Рецептите се дописвали многократно и се пазели под душемето, в долапи в стените и в лятната кухня в бутилки и буркани. Годините минавали и дошла новата народна власт, която забранила всичко. Затваряли училищата с укази, превръщали ги в ТКЗС, сметища и разтоварища. Давам пример: последното училище създадено и изградено от семейството ни и със заплатите на Ангелина Воевода е изграждано 20 години и отваря 1899 година върху земя дарена от семейството ни. Училище Христо Ботев е с театрална сцена. Денем учат децата, а вечер - учат възрастните. Училището е забранено е за ползване през 1947 и е затворено е с указ 1951 година. Сградата е продадена 2003 година за СПА център от общината, която не е платила 1 лев за изграждането му!

Защо нищо не се знае и се споменава оскъдно за Ангелина Байрактарката, Комитата и Воеводата? Защото през 1947 година Министерство на пропагандата в Народната република, оглавявано от Министър Казасов, се взима решение за Ангелина Бонева, която е почти на 100 години, но е виден общественик: забранено да се споменава името й, а където го има в архивите – е заповядано да се заличи, издава се заповед да й бъде отнето правото на пенсия и на собственост, а заслугите й - да бъдат изтрити от архивите. Когато умира Ангелина Воевода никой не разбира. Забранено е да се обяви погребение и дори да се отдаде чест към жената спасила и изучила хиляди деца. На гробът й няма дата на раждане и на смъртта й, а само периода, в които е отдала живота си за обществото. Тайно, нейни ученици назначени в администрацията скриват снимки, документи и част от дневниците ѝ и така безследно изчезват данните за нея... До скоро. Съвсем наскоро се отвори архивът на ОФ, откъдето се появиха снимки, дневници и документи.

За да събера пъзела и да започна Сборникъ ми отне повече от 18 години. Започнах с малкия празник на малката общност с годишнина от рождението ѝ организирано от баща ми: 150 години от рождението на Ангелина Бонева Комитата (22.09.2002). Обещах да му помогна и ме впечатли усърдието, с което искаше да напомни на хората за жената, която е спасила хората от горящите къщи, лекувала ги и изучила безплатно. Обещах и на баба ми Спаса да напиша книга и започнах проучванията с една снимка, една дата и купища листа, рецепти и съвети...

Сборникъ е традиция и семейно богатство, колекция от тайни рецепти и тънкости, полезна информация за истинските вкусове и аромати в Живота.

Сборникъ е създаден от моята прапрабаба Ангелина през 1868 година, допълван е и коригиран от моята баба Спаса от 1958 година и е събиран и моделиран от мен от 2003 година с обещанието към баба ми да го реализирам в книга, за да стигне до повече хора.

Сборникъ е полезен в домакинството и ежедневието целогодишно и денонощно, стига да го поискате. Силата на Сборникъ е информацията!

Над 2121 трика за дома, тънкости и рецепти за всичко! Точно, кратко и ясно, в няколко реда! Но за да разберете за какво става дума, трябва да го приложите на практика.

Представям ви Сборникъ - съкровищница от тайни за уникален вкус и усет в Живота!

Сборникъ е съставен от 10 полезни и практични таблици и 39 важни елемента за Живота, 399 трика и хватки за дома и храната, 208 крема, сосове и глазури, 109 салати, предястия и гарнитури, 145 супи, 382 ястия, 28 вида тесто, 60 вкусни баници, 45 вида хляб, 78 сладки и соленки, 69 сладкиша, 145 ароматни питиета, 168 бурканчета със слънце и... 285 рецепти за здраве и оздравяване. 

Приятно четене, приготвяне, вкусване и успех!

Ангелина Бонева, журналист и издател

Оценете

Вашето име:


Вашето мнение: Важно: HTML is not translated!

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода от картинката: